Betyg på DN Debatt 22 sep: 7/10

dagens DN Debatt argumenterar Kjell A Nordström och Per Schlingmann för att i den nya urbana ekonomin är kvinnorna vinnare. Artikeln driver till skillnad från många andra DN debatt-artiklar ingen tydlig politisk tes, utan är mer en sammanfattning av en bok de skrivit, Urban Express. Det bidrar säkert till att den innehåller färre fall av motivated reasoning än de flesta DN debatt-artiklar. Överlag är artikeln välskriven och intressant, även om den innehåller en del oklarheter.

Artikeln får betyget 7/10. Se nedan för ytterligare kommentarer. [Redigerad 19 nov.]


I andra stycket skriver författarna:

Biologin får åka i baksätet när världens kvinnor tar kontroll över sina allt längre liv. Under de senaste 100 åren har vi sett en utveckling där medellivslängden ökat och antalet barn per kvinna sjunkit dramatiskt. Från ett kort 38-årigt liv med åtta barn till ett långt 80-årigt liv med två barn eller färre.

Det är oklart vad detta betyder. T ex blir ju även medellivslängden hos män längre. Vidare är färre barn per kvinna inte mindre ”biologiskt”.

Vidare:

Den feministiska kampen har på flera sätt varit avgörande för denna utveckling.

Den har mycket lite att göra med den ökade medellivslängden. Vidare är antalet barn per kvinna klart lägre i Östeuropa och Östasien än i länder som bedrivit en mer feministisk politik, som Skandinavien.

Vidare:

Globalt är fördelningen 93 män på 100 kvinnliga studenter. Också i de mindre jämställda delarna av världen är trenden tydlig. Se bara på situationen i Teheran, där närmare 60 procent av studenterna på universitetsnivå är kvinnor. I Indonesien och Malaysia närmar den sig hälften, och med den arabiska våren ökar ungas och kvinnors utbildningsnivå nu i snabb takt. Även i världens folkrikaste regioner ökar andelen kvinnor vid universiteten och utgör i dag 48 procent av studentkåren i Kina och 42 procent i Indien.

Det är bra att man anger så många siffror men man hade velat se källor.

Vidare:

Lönegapet mellan könen är tvåsiffrigt globalt…

Menar man tvåsiffriga procentenheter (dvs 10 % eller mer). Man borde varit klarare här.

Vidare skriver författarna:

I dag tjänar unga singelkvinnor mer än sina manliga dito i 147 av USA:s 150 största urbana områden. I Storbritannien har unga kvinnor i allmänhet, inte bara singlarna, gått om männen. Timinkomsten för 22-29-åriga brittiskor som jobbar heltid är 3 procent högre än för männen.

Att unga kvinnor i anglosaxiska länder leder utvecklingen är ingen slump, visar forskaren Nima Sanandajis studier publicerade i boken ”Att spräcka glastaken”.

Det här intressanta påståendet följs inte upp. Varför leder kvinnor utvecklingen i anglosaxiska länder i högre utsträckning än i andra länder?

Vidare skriver författarna:

Medan kvinnor flyttar fram sina positioner inom snart sagt alla områden verkar männen hålla fast vid traditionella yrkesval, värderingar och livslösningar.

Det här är ett onödigt generaliserande påstående. Naturligtvis håller inte alla män fast vid sina traditionella yrkesval, värderingar och livslösningar, och alla kvinnor gör inte motsatsen till detta.

Bland mycket annat kan det framhållas att Silicon Valley, som ju definitivt befinner sig i spetsen av den teknologiska och ekonomiska utveckligen, är väldigt mansdominerad (något som har debatterats häftigt i feministiska kretsar).

Vidare skriver författarna:

Ett nytt slags världsordning växer fram där städer och kvinnor i städer går främst. En viktig politisk frågeställning framöver borde vara hur Sverige och svenska städer kan leda denna utveckling.

Min fetstil. Är detta en önskvärd utveckling? Det är en fråga som författarna borde kommenterat på något sätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s