Betyg på DN Debatt 9 okt (2): 8/10

I dagens andra DN Debatt-artikel meddelar Michael Knochenhauer och Mats Persson från Strålsäkerhetsmyndigheten att s k ”oberoende härdkylsystem” måste vara i drift från 2017 (fastän man kan acceptera övergångslösningar under de första åren). Artikeln är inte en debattartikel i vanlig mening utan mer ett meddelande. Man kan diskutera huruvida den borde publicerats på DN Debatt. Å ena sidan är kärnkraftssäkerhet en viktig fråga som medborgarna bör hållas uppdaterade på, men å andra sidan är dessa frågor väldigt tekniska och det är svårt för icke-experter att bedöma huruvida denna åtgärd är rimlig. Det gör att de allra flesta läsare endast lär ögna igenom artikeln.

Såsom meddelande är dock texten välskriven och tydlig. Man hade emellertid gärna sett någon uppskattning om kostnader och om vilken nytta denna åtgärd för med sig. Sammanlagt blir betyget 8/10. Se nedan för en kommentar.


I tredje stycket skriver man:

Vi tillämpar principen om ständiga säkerhetsförbättringar, vilket innebär att vi höjer säkerhetskraven successivt och över tid. Vi gör relativt ofta smärre justeringar av säkerhetskraven, men vi har också vid flera tillfällen ställt omfattande nya krav som resulterat i stora förbättringar av kärnkraftverkens säkerhet. Historiskt har våra krav lett till säkerhetshöjande åtgärder som varit bland de mest omfattande som har införts på kärnkraftverk i världen.

Detta är inte riktigt klart. En fråga som man som läsare ställer är varför man inte omedelbart höjer säkerhetskraven, istället för att göra det successivt. Om dessa höjda säkerhetskrav är påkallade borde man väl ställa dem så fort som möjligt?

Ett svar på detta kan vara att man höjer säkerhetskraven när den tekniska utvecklingen möjliggör detta. Det står emellertid inte klart huruvida detta är skälet till de successivt höjda säkerhetskraven. Författarna borde således varit tydligare med vilka skäl Strålsäkerhetsmyndigheten har för att höja säkerhetskraven successivt snarare än omedelbart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s