Betyg på DN Debatt 21 oktober (2): 7/10

I dagens andra DN Debatt-artikel argumenterar Niklas Nordström, kommunalråd (s) i Luleå, och Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet, för att Sverige behöver bedriva en aktiv näringspolitik för att stötta dataspelsindustrin. Artikeln är kortare än en normal DN Debatt-artikel (4 885 tecken mot normala 6 200-6 600), men är trots det ganska välargumenterad. Man argumenterar för att trots att Sverige bedriver en aktiv näringspolitik på många andra områden, så saknas en sådan på dataspelsområdet, trots att den har stor potential (något man underbygger väl med fakta). Vidare argumenterar man för att många andra länder bedriver en aktiv näringspolitik på dataspelsområdet. Den typen av argument är mycket värdefulla och saknas allt för ofta i debattartiklar av den här typen. Det man främst saknar är en utvärdering av effekterna av andra länders erfarenhet av deras aktiva dataspelspolitik, samt mer konkretion vad gäller vad de vill att staten ska göra för att stötta spelindustrin. Betyget blir 7/10. Mina kommentarer följer nedan.


Efter att ha beskrivit att styrkan i den svenska spelindustrin i det andra stycket skriver författarna i följande stycke:

Men det är en sak att behärska spelvärlden, en annan sak att veta hur man på bästa sätt driver ett företag, tar betalt och når ut med sin produkt på marknaden.

Detta är inte riktigt begripligt för mig. Att ”driva ett företag, ta betalt och nå ut med sin produkt på marknaden” torde vara en del av vad det innebär att behärska spelvärlden – något författarna tycks anse att den svenska spelindustrin gör.

I det femte stycket skriver man:

Metoder och principer från spelvärlden har även börjat användas inom områden som vård, lärande, management och flera andra områden med direkt koppling till affärsnytta. Detta kallas gamification och har visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att engagera medarbetare, kunder och allmänhet att förändra beteenden, utveckla kunskaper och färdigheter samt påskynda innovationer och utveckling. Marknaden för gamification väntas växa från 420 miljoner dollar 2013 till 5.500 miljoner dollar 2018 enligt Markets and Markets, vilket innebär en årlig tillväxt på 67 procent. Från att ha varit en angelägenhet för främst unga män har spelvärlden mer och mer blivit en angelägenhet för alla.

Detta är ett intressant argument. Dock står det inte riktigt klart för mig att man behöver satsningar på just dataspel i en snäv bemärkelse för att bli bättre på ”gamification”. Varför inte satsa pengar på att utveckla ”gamification”-industrin direkt, snarare än att hoppas att den kommer att stärkas genom att man satsar på spelindustrin? Det är ett argument som borde bemötts.

Flera europeiska länder har gjort strategiska satsningar för att stimulera och stödja branschen och för att stoppa att spelbolagen flyttar till USA och Kanada. I Finland har man till exempel utvecklat riktade forsknings- och utvecklingsprogram sedan 1995 i syfte att stärka landets dataspelsindustri. I Frankrike har spelbolag sedan 2008 kunnat dra av 20 procent av utvecklingskostnaderna, upp till 15 miljoner euro. EU-kommissionen godkände tidigare i år liknande skattelättnader för spel utvecklade i Storbritannien med kulturell betydelse. Sverige har hittills inte gjort några liknande satsningar för att stimulera kunskapsutveckling inom vare sig akademi och industri.

Det är som sagt berömvärt att man jämför med andra länder, eftersom det ofta är den bästa evidensen som finns att tillgå för huruvida man bör implementera en viss policy, och eftersom den sortens argument alltför ofta saknas i debattartiklar av detta slag. Dock hade man velat se någon sorts utvärdering av effektiviteten hos dessa policies. Man hade också velat veta hur bra det går för spelindustrin i dessa länder jämför med Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s