Betyg på DN Debatt 29 oktober: 6/10

dagens DN Debatt rapporterar generaldirektör Mikael Sjöberg om Arbetsförmedlingens förnyelsearbete. Författaren menar att som ett resultat av den kritik som riktats mot Arbetsförmedlingen så måste den reformeras grundligt. Han listar sedan ett antal olika åtgärder man tänker genomföra.

Vad man framförallt saknar är mer omfattande evidens för att Arbetsförmedlingens åtgärder kommer fungera. Betyget blir 6/10. Mina kommentarer följer nedan.


Författaren skriver:

Motorn i jämställdhetsarbetet är varken lagstiftning eller ”varannan damernas” utan kvinnors ekonomiska oberoende som är kopplat till eget arbete och egen inkomst.

Kvinnors ekonomiska oberoende är förstås viktigt för jämställdheten, och detta är kopplat till eget arbete och egen inkomst. Man skulle dock vilja ha argument (gärna i sifferform) som stödjer uppfattningen att svårigheterna för arbetslösa kvinnor att få jobb är det största jämställdhetsproblemet idag. Att kvinnors ökande ekonomiska oberoende historiskt sett har lett till ökad jämställdhet innebär inte automatiskt att det är den viktigaste jämställdhetsfrågan idag.

Vidare skriver författaren:

Ett övergripande mål för förnyelsearbetet är att vi ska stärka och befästa Arbetsförmedlingens roll som den viktigaste matchningsmotorn på arbetsmarknaden.

Om man tolkar detta strikt kunde ju detta mål nås genom att man försöker motarbeta privata matchningsmotorer. Det skulle dock motverka Arbetsförmedlingens huvuduppdrag – att se till så att arbetssökande hittar arbete, och arbetsgivare den kompetens de söker.

Vidare:

Hur hanterar då Arbetsförmedlingen dessa viktiga uppdrag? Det korta svaret är att en del saker gör vi bra, andra mindre bra, och några saker gör vi direkt dåligt.

Vad Arbetsförmedlingen gör bra specificeras aldrig.

Vad gäller Arbetsförmedlingens olika förnyelseinitiativ, i punktform, så tycks den främsta motiveringen till dessa vara att Arbetsförmedlingen fått kritik på dessa punkter. Även om flera av idéerna tycks intuitiva (som satsningen på e-tjänster och den om att minska den administrativa bördan) skulle man velat ha mer evidens för varför dessa åtgärder verkligen skulle förbättra Arbetsförmedlingens effektivitet ordentligt. I avsaknad av sådan mer detaljerad evidens (som man kunde inkluderat i ett mer omfattande dokument som man hänvisat till) är det svårt att bedöma hur rimliga Arbetsförmedlingens idéer är.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s