Betyg på DN Debatt 4 nov (1): 5/10

I dagens första DN Debatt-artikel argumenterar Jens Magnusson, privatekonom på SEB, för att den s k uppskovsräntan på vinster från bostadsförsäljningar bör sänkas (men allra helst tas bort helt). Huvudargumentet är att uppskovsräntan efter Riksbankens senaste räntesänkning nu är klart högre än vanliga bolåneräntor. Uppskovsräntan motsvarar nämligen, som författaren visar, en bolåneränta på 3,25 %. Historiskt sett har bolåneräntorna för det mesta varit högre än så, men nu är de klart lägre: SEB:s listränta på tremånaderslån är exempelvis 2,22 %.

Ett stort problem med författarens argumentation är emellertid att han aldrig klargör varför de låga bolåneräntorna är ett argument för att sänka uppskovsräntan. Författarens andra argument mot uppskovsräntan är (det vanliga argumentet) att den leder till minskad rörlighet på bostadsmarknaden. Det framgår emellertid inte varför denna effekt skulle ha blivit starkare för att andra boendekostnader sjunkit. Snarare kan den ju mycket väl ha blivit svagare, eftersom den som säljer sin bostad och köper en ny nu kan få lägre sammanlagd ränta genom att ta ut ett högre bolån på den nya bostaden och använda pengarna för att betala av kapitalvinstskatten på den gamla bostaden. De som gör så skulle, som vi sett, få mer än en procents lägre ränta, vilket torde göra dem mindre obenägna att flytta.

Det är förvisso inte omöjligt att det går att ge goda argument för varför de låga bolåneräntorna är ett skäl till att sänka uppskovsräntan, men det är ett problem att författaren inte ens försöker göra det. Istället tycks han anse att det är så intuitivt uppenbart att man inte ska behöva ge argument för det.

Artikeln är visserligen sifferbemängd och tämligen noggrann (även om man saknar referenser till de rapporter författaren hänvisar till) men det finns alltså grundläggande problem med argumentationen. Betyget blir därför 5/10. Fler kommentarer följer nedan.


Författaren skriver som följer:

Om staten justerade skatten på uppskoven till bankräntans nivå skulle hushållens utgifter minska med drygt en halv miljard, 508 miljoner kronor. Det vore inte orimligt att staten genomförde en sådan sänkning, särskilt med tanke på att det allmänna i dag kan låna upp till närmast nollränta.

Att staten kan låna till närmast nollränta idag är ett argument man kunde använda för att motivera vilken utgift som helst. Dessutom tänker ju författaren sig att sänkningen ska vara permanent, vilket han knappast tror att nollräntan kommer att vara. Detta är således inte ett bra argument.

Vidare skriver författaren:

Att allt fler har uppskov, att uppskoven och skulden till staten växer – är det problematiskt? Ja, på flera sätt. Dels är det alltså en dålig affär för hushållen.

Naturligtvis är en skatt på hushållen en dålig affär för hushållen. Detta är inte ett argument utan en omformulering.

Dels har det stora kostnader för samhället. Men den skärpta beskattningen av kapitalvinster tillsammans med uppskovsskatten utgör också en flyttskatt som skapar tröghet på bostadsmarknaden. Hushåll som vill byta boende skjuter på det för att inte behöva betala den höga flyttskatten. Det gör att personer som skulle vilja flytta till jobb får svårare att göra det. Det gör att äldre som vill flytta till en mindre bostad väntar längre än vad de annars hade gjort. De så kallade flyttkedjorna blockeras och det existerande bostadsbeståndet utnyttjas ineffektivt. I nästa steg påverkas arbetsmarknaden negativt eftersom det blir svårare att få bostad på studieorter eller där det finns en efterfrågan på arbetskraft

.Min fetstil. Man får här intrycket av att upphovsskatten har stora kostnader för samhället utöver att det leder till mindre rörlighet på bostadsmarknaden. Inget sådant argument presenteras dock.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s