Betyg på DN Debatt 4 nov (2): 7/10

I dagens andra DN Debatt-artikel skriver överläkaren och alzheimerforskaren Bengt Winblad att MMA (mixed martial arts) sannolikt kan leda till kraftiga hjärnskador. Författaren har patos och ett ärligt uppsåt men det är lite oklart exakt vad författaren vill säga. En bokstavlig tolkning är att han enbart vill peka på riskerna med MMA (det är vad han själv skriver mot slutet) men en friare tolkning (som DN gjort) är att han även vill argumentera för vissa åtgärder (som hjälmtvång) som skulle kunna minska skadorna.

Mitt betyg blir 7/10. Fler kommentarer följer nedan.


I första stycket skriver författaren som följer:

Sporten får stor uppmärksamhet i medierna och vid den nyligen i pressen starkt marknadsförda MMA-galan inför ett nästan fullsatt Globen väcktes starkt mina tankar om att denna kampsport riskerar att ge samma kort- och långtidseffekter som ses hos proffsboxare. Våra tre topprankade svenska MMA-utövare knockades brutalt på löpande band. Alla sprang rakt in i höger- eller vänsterkrokar mot käken, eller fick sparkar mot buk och haka. Att se dessa starkt påverkade, försvarslösa idrottsmän liggande på golvet väckte farhågor om att en karriär i denna ”sport” kommer att visa sig ge risk för demensutveckling. Även hos den isländske idolen, galans stora dragplåster, sågs akuta tecken på hjärnskada, då han efter en rejäl nedslagning visade nedsatt uppmärksamhet, försämrad koordination och långsammare rörelser.

Detta är anekdotisk evidens. Den är förvisso inte värdelös, men statistisk evidens är ändå att föredra från logisk synvinkel (retoriskt är dock den här typen av personliga beskrivningar av enskilda händelser dock ofta effektivare).

Vidare skriver författaren:

Det finns ännu ingen långtidsuppföljning av MMA-utövare. Bäst belägg för vad hjärnskador har för långtidseffekter finns inom boxningen.

Han övergår sedan för att redogöra för de omfattande beläggen för att boxning leder till allvarliga hjärnskador. Författarens argument hade emellertid stärkts om han mer explicit visat att slagen mot huvudet är minst lika allvarliga i MMA som i boxning.

Vidare skriver författaren:

Det finns många andra idrotter där riskerna att få en hjärnskakning är stora, skillnaden mellan dessa och MMA är dock att syftet primärt inte är att skada motståndaren.  I till exempel svensk ishockey har man tagit krafttag för att förebygga våld mot huvudet och även noggrann övervakning, medicinsk uppföljning och avstängning sker av spelare som drabbats.

Det här argumentet är något oklart. Även inom boxning – där syftet primärt är att skada motståndaren – har man ju såvitt jag förstår gjort en hel del för att förebygga skador. Det skulle man kunna göra även inom MMA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s