Betyg på DN Debatt 6 dec: 5/10

dagens DN Debatt attackerar Stefan Löfven både Alliansen och Sverigedemokraterna. Han argumenterar för att Alliansen varit väldigt ointresserade av att samarbeta, något han är starkt kritisk emot.

Artikeln är skriven i ett ganska uppskruvat tonläge och det är därför inte förvånande att den innehåller en del tveksamma och missvisande påståenden. Beskrivningen av varför han har handlat som han har gjort är dock tydlig.

Betyget blir 5/10. Fler kommentarer följer nedan.


I tredje stycket skriver Löfven:

Därför kommer jag aldrig att agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner.

Beskrivningen av Sverigedemokraterna som nyfascistiskt har utlöst en hel del debatt. Bl a menar experten på högerextremism Anna-Lena Lodenius att detta är missvisande. Löfven borde definitivt gett argument för sin position.

Vad gäller formuleringen att Sverigedemokraterna inte respekterar Sveriges demokratiska institutioner så är jag lite oklar över vad han syftar på. Det kan handla om att de röstade för Alliansens förslag i budgetomröstningen, i strid med gällande praxis (något Löfven kommenterar längre ner). I vilket fall borde han ha varit tydligare på den punkten.

Vidare:

I stället har vi hamnat i ett läge där vi sitter fast med en politik som ratats av väljarna, som med stora ofinansierade skatte­sänkningar har befäst en hög arbetslöshet och där inget utrymme finns för förändring och förnyelse.

Man skulle vilja ha evidens för att dessa ”stora ofinansierade skattesänkningar befäst en hög arbetslöshet”. Enligt den traditionella keynesianska synen på ekonomin, som socialdemokraterna historiskt sett omfattat, är det ju just ofinansierade stimulanser som behövs i kristider för att trycka ner arbetslösheten och få igång ekonomin (låt vara att S oftast föredragit stimulanser i form av investeringar och ökade offentliga utgifter framför skattesänkningar).

Vidare:

Den samlade högeroppositionen i riksdagen har precis stoppat en rad viktiga investeringar för Sverige.

Det är missvisande att tala om ”den samlade högeroppositionen”. Hade dessa partier varit ”samlade”, hade de inte gått i opposition.

Löfven fortsätter:

Det handlar om jobb och utbildning till arbetslösa ungdomar, att öka resurserna till de skolor som har tuffast förutsättningar så att barnen får studiero, höja lärarnas löner, höja taket i arbetslöshetsförsäkringen samt sänkta skatten för Sveriges pensionärer. Man stoppar också fyra miljarder kronor i tillskott till i sjukvården och äldreomsorgen.

SvD och Expressen går igenom hur de två budgetförslagen skiljer sig åt. (De är mer omfattande än man kan få intryck av i detta stycke.)

Enligt SvD ökar Alliansen utgifterna för skolan mer än regeringen hade gjort (dock satsar man på delvis andra saker, som en tioårig grundskola) vilket gör Löfvens formulering om skolan något missvisande. Vad gäller utgifterna till sjukvården och äldreomsorgen så tycks de dock ligga på ungefär samma nivå som idag enligt Alliansens förslag (ss. 19-20 i Alliansens budget).

Vidare:

Redan den 8 september 2013 meddelade jag att jag ville samarbeta över blockgränserna just för att inte låta Sverigedemokraterna lamslå Sverige.

Min länk.

Vidare:

Den 18 september, direkt när jag fick talmannens uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering, bjöd jag därför in Jan Björklund, Annie Lööf, Anna Kinberg Batra och Göran Hägglund till fyra möten på mitt tidigare arbetsrum i riksdagen. Där i de blå fåtöljerna ställde jag frågan om de var beredda att samarbeta om hela eller delar av budgeten. Om de ville ha inflytande över skatterna, skolan, infrastrukturen, jobben – ja allt. Svaret jag fick av dem, var och en för sig, var nej.

Det är svårt att bedöma dessa påståenden. Naturligtvis ligger det i sakens natur att partierna vill ha den här sortens förhandlingar bakom lyckta dörrar, men samtidigt är det inte helt oproblematiskt ur demokratisk synvinkel, eftersom det gör det svårt för väljarna att avgöra vems ”fel” det var att man inte kunde nå en uppgörelse.

Dock ger den här länken stöd åt uppfattningen att åtminstone Lööf inte var särskilt intresserad av samarbete i september.

Vidare skriver han:

Eftersom jag tror på den politiska tradition vi länge har haft i det här landet – att när det verkligen behövs, lägga partitaktik åt sidan, samla sig och ta gemensamt ansvar för vårt lands bästa – bjöd jag i tisdags kväll återigen in de borgerliga partierna för samtal.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna ville inte. Redan på väg in till mötet hade de borgerliga partiledarna bestämt sig och sa till medier som stod utanför att de inte tänkte samarbeta. De gjorde tydligt att de vägrade att föra några som helst samtal om budgeten och presenterade inga egna lösningar på den parlamentariska låsningen. Detta besked innebär att de hellre låter Sverigedemokraterna diktera villkoren för svensk politik än att förhandla med regeringen.

Detta går det däremot att finna stöd för:

Vi kom med väldigt konkreta förslag till Stefan Löfven i förrgår natt, hävdar Annie Lööf.

Men inget som kunde räddat Löfven ur den här situationen?

– Nej, men däremot ville vi för framtiden säkerställa att man kan styra i minoritet.

Vidare skriver han:

De fyra borgerliga partierna står varken för sitt ord om att släppa fram det största blocket eller sitt löfte till väljarna att inte ge Sverigedemokraterna ett avgörande inflytande.

Löftet var ju snarast att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. De rödgröna har ju gjort samma sak som Alliansen nu gjorde – dvs fälla förslag genom att även Sverigedemokraterna röstade emot dem (låt vara att detta gällde mindre frågor än hela budgeten).

En tanke på “Betyg på DN Debatt 6 dec: 5/10

  1. Ping: Extraval, porr, inflation och LEGO | Det Falska Medvetandet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s