Fotnoter på DN Debatt med hjälp av Genius.com

Hemsidan Genius.com har sedan flera år låtit användare skriva fotnoter om olika sorters texter. Man började med raptexter, på rap.genius.com, men har sedermera vidgat sig till andra typer av texter.

Detta är intressant i sig. Vad som är betydligt mer intressant är att de nu håller på att göra det möjligt att göra fotnoter på vilken hemsida som helst. Genom att lägga till Genius.com innan webadressen kommer du få möjlighet att göra och läsa fotnoter på den hemsidan. Det fungerar lite grann som adblock (vilket f ö måste vara bortkopplat för att du ska kunna läsa fotnoterna, verkar det som). Läs mer om projektet här och här.

Genius.com har låtit mig bli beta-testare för denna nya feature, och jag har idag gjort fotnoter på två DN Debatt-artiklar med hjälp av Genius: en där sex fackförbund argumenterar för att regeringen bör överge överskottsmålet och satsa på infrastrukturinvesteringar (19 jan, 8/10) samt en där fd moderata statssekreteraren Mikael Sandström försvarar decemberöverenskommelsen (20 jan, 5/10). Bara beta-testare kan ännu så länge göra fotnoter, men vem som helst kan läsa dem.

Skriv gärna vad ni tycker om detta! Själv är jag mycket entusiastisk både över vad detta ger för möjligheter för mig själv och för vad det kan komma att innebära för journalistiken i allmänhet. Om läsare lätt kan peka ut faktafel och dylikt kan det tvinga media att bli mycket noggrannare.

4 tankar om “Fotnoter på DN Debatt med hjälp av Genius.com

  1. Intressant.

    Jag undrar dock om medierna skulle tvingas till större noggrannhet. Kan man inte lika gärna släppa en snabb text, få fotnoter och sedan arbeta om texten? I samband med det lär väl dessutom fotnoterna försvinna av tekniska skäl?

    Resultatet i slutändan kanske i längden blir detsamma, men mindre av tvång till kvalitet och mer av kvalitet genom fler ögon på problemen?

    Gilla

  2. Som jag förstår det kommenterar alla på samma url – dvs inte bara dina fotnoter syns. Finns det inte en risk att debattartiklarna spammas med så mycket kommentarer att det inte går att läsa de vettiga?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s