Betyg på DN Debatt 24 jan: 4/10

dagens DN Debatt skriver Gunnar Ardelius och Jan Constantine för Sveriges och USA:s författarbund att författarna utnyttjas när bokbranschen blir digital. Artikelns huvudtema är en attack på Amazon, som man menar sänker priserna på böcker, vilket är till nackdel för författarna och därigenom hotar svensk litteratur. Därför är det anmärkningsvärt att de tre avslutande förslagen i stort sett inte berör Amazon, utan endast handlar om sådant som höjt kulturstöd.

Dessutom lyser argument som visar att digitaliseringen hotar litteraturen med sin frånvaro. Man kunde t ex jämfört med andra branscher som genomgår en liknande utveckling, som musik- eller mediabranschen. Hade man kunnat visa att digitaliseringen lett till sämre musik och sämre journalistik, hade man haft ett ganska starkt argument för sin sak. Man hade också kunnat jämföra länder där digitaliseringen gått längre, och Amazon tagit över mer, med andra länder. Ingenting sådant gör man emellertid.

Många är överens om att Amazon hotar den traditionella bokbranschen, men få skulle säga att det i sig är ett problem. Vad som istället kan vara ett problem är om det hotar litteraturen. På den punkten ges vi dock inte alls tillräckligt mycket argument.

Artikeln är dessutom ganska illa strukturerad. Det är svårt att se exakt hur de olika argumenten är tänkta att hålla ihop; man tycks göra en rad stickspår. Man saknar även evidens på en rad punkter.

Sammanlagt blir betyget 4/10. För fler kommentarer, se Genius.com-versionen av DN Debatt-artikeln.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s