Betyg på SvD Brännpunkt 26 och 30 januari om arbetslivsanknytning för naturvetarstudenter: 7/10 resp. 3/10

Jag ämnar testa att kommentera även andra debattfora än DN Debatt framöver. Idag kommenterar jag en artikel på SvD Brännpunkt av studentorganisationen Naturvetarna, och en replik från Liberala studenter. Naturvetarna menar att de naturvetenskapliga utbildningarna bör bli mer arbetslivsanknutna, något Liberala studenter inte håller med om.


Naturvetarnas artikel är intressant och refererar en del till en viktig rapport. Samtidigt innehåller den en del brister. I synnerhet borde man klargjort bättre vilka syften studenterna själva har med sin utbildning. Tycker de att arbetslivsanknytning och karriärmöjligheter är viktigt, eller läser de snarare det de tycker är mest intressant? Det skulle man velat ha siffror på.

Man borde även gett mer evidens till stöd för sina påståenden att arbetslivsanknytningen idag är svag. Jämförelser med andra länder hade varit särskilt intressanta. Finns det något land som klarar sig bättre vad gäller detta som vi kan kopiera?

Man kunde också ha gjort mer av skillnaderna mellan yrkesprogram och generella program. En slutsats man möjligen kan dra av artikeln är att det borde satsas mer på yrkesprogram och mindre på generella program.

Sammanlagt är det ändå en seriös och ärligt menad artikel. Den får betyget 7/10.


Liberala studenters artikel är däremot svag. Man ger en helt felaktig bild av den artikel man kritiserar. Vidare får man inga bra argument för uppfattningen att universitetet inte ska vara arbetslivsanknutet. Om man tar författarna på orden skulle det få mycket radikala konsekvenser för universitets utformning.

Artikeln får betyget 3/10.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s