Betyg på DN Debatt 2 feb: 7/10

dagens DN Debatt skriver Johan Ludvigsson, ordförande i Svenska barnläkarföreningen, att de som menar att den tid läkare lägger på administration kan minskas drastiskt har fel. Detta gör han på en basis av en undersökning där han helt enkelt klockat den tid han själv lagt på olika administrativa uppgifter.

Initiativet är roligt och intressant. Samtidigt är det problematiskt att Ludvigsson inte tar upp de vetenskapliga tidsstudier som finns gjorda på ämnet. När jag googlar finner jag direkt denna studie som visar att engelska läkare lägger mer tid på patienterna och mindre på administration.

Detta visar naturligtvis inte att svenska läkare kan eller bör lägga mindre tid på administration. Kanske lägger engelska läkare för lite tid på administration. Men det är definitivt något som borde kommenterats i artikeln.

Ett problem med studien är naturligtvis att Ludvigsson enbart studerat sig själv, och att det är omöjligt för utomstående att kontrollera hans uppgifter. Å andra sidan tycker jag att det är bra att han faktiskt genomfört denna undersökning. Även om hans undersökning inte är vetenskaplig i strikt mening ger den bättre evidens än det lösa tyckande som brukar prägla diskussioner om administration och byråkrati.

Vidare menar Ludvigsson själv att det borde vara möjligt att minska tiden som läggs på administration. Skillnaderna mellan honom och hans motståndare är därför inte så stora som det verkar.

Det finns således en del brister med artikeln. Samtidigt tillför hans undersökning verkligen ett nytt perspektiv till debatten. Artikeln är helt klart en av de mest kreativa jag utvärderat på DN Debatt. Sammanlagt ger jag den betyget 7/10. För fler kommentarer, se Genius.com-versionen av DN Debatt-artikeln.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s