Betyg på SvD Brännpunkt 3 feb: 5/10 resp 3/10

Karin Wanngård (S) skrev i söndags på SvD Brännpunkt att Sverige har alltför många kommuner och att vissa därför bör slås samman. Sollefteå kommuns kommunikationsstrateg Majed Safaee kritiserade detta idag genom att argumentera för att små kommuner inte alls får så stor andel av pengarna från det kommunala utjämningssystemet som Wanngård antytt.

Wanngård vill förvisso endast initiera en debatt, men borde ändå gett mer evidens än de allmänna spekulationerna hon gör. Dessutom är kopplingen mellan skatteutjämningsfrågan och kommunsammanslagningsfrågan i hennes resonemang oklar. Artikeln innehåller vidare alltför mycket retoriskt fluff i förhållande till riktiga argument. Betyget blir 5/10. Se här för fler kommentarer via Genius.com.

Safees artikel innehåller förvisso fler siffror än Wanngårds, men i gengäld är dessa siffror genomgående missvisande. Jag tycker att citatet “there are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics” överanvänds (det är ofta lättare att ljuga utan statistik) men här är det verkligen tillämpligt. Här är f ö lite data på vilka kommuner som är störst nettomottagare respektive givare till de olika utjämningssystemen. Betyget blir 3/10. Se här för fler kommentarer via Genius.com.

Kommunsammanslagningar och det kommunala utjämningssystemet är viktiga frågor som förtjänar att debatteras på ett mycket mer seriöst sätt än som skett i dessa två artiklar. En sådan debatt skulle naturligtvis ta sin utgångspunkt i ordentliga utredningar och seriöst användande av statistik. Istället har vi här fått se löst tyckande (Wanngård) och lömskt missvisande bruk av statistik (Safaee). Man borde kunna förvänta sig något mycket bättre av ledande politiker och tjänstemän.

Annonser

One thought on “Betyg på SvD Brännpunkt 3 feb: 5/10 resp 3/10

  1. Nej. Du hänvisar till siffror som mäter utjämningssystemet per capita och jag den faktiska summa som betalas ut. Jag anser att den senare är långt mer relevant i ett system som omfattar 62 miljarder kronor än att de 3200 personer i Årjäng i genomsnitt får 16100 kr per pers.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s