Betyg på artikel i Guardian om brittisk och svensk social rörlighet: 5/10

Gregory Clark skriver i Guardian att det är omöjligt att öka den sociala rörligheten över generationerna, och att vi därför istället bör satsa på större jämlikhet. Annan forskning pekar dock på att det visst är möjligt att öka den sociala rörligheten, t ex genom att öka just jämlikheten. Införandet av enhetsskolan på 50- och 60-talet i Sverige tycks även den ha ökat den sociala rörligheten. Det är svagt av Clark att inte nämna denna alternativa syn på social rörlighet, och försöka motbevisa den.

Överlag präglas artikeln av brist på evidens. Dessutom innehåller den ett stort faktafel, om att de nordiska länderna har samma BNP per capita som Storbritannien (britterna har betydligt lägre BNP per capita än Norge, Sverige, Danmark och Island och lite lägre än Finland).

Detta gör naturligtvis inte tesen att det är viktigt att satsa på jämlikheten, eller att det kan vara svårare än man kan tro att öka den sociala rörligheten, felaktig. Men det ovan nämnda är ändå stora svagheter, särskilt som författaren ska vara expert på ämnet (se Economists recension av en bok av honom om detta). Betyget blir 5/10

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s