Alliansen och de 300 000 nya jobben

dagens DN Debatt skriver Moderaternas Anna Kinberg Batra, Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson att ”Alliansens reformer i regeringsställning möjliggjorde över 300.000 fler i arbete”. Detta är ett påstående som Moderaterna och andra Allianspartier gjort ett flertal gånger på DN Debatt – 5 oktober (Kent Persson, m; här används siffran 340 000), 9 december (samtliga Allianspartiledare) och 15 december (Annie Lööf, c). Det finns således ett mönster i att man systematiskt använder sig av denna siffra. Man har säkerligen även använt den i en rad andra sammanhang.

Som jag påpekat i mina recensioner av de artiklarna är denna siffra emellertid grovt missvisande.* Mellan 2006 och 2014 ökade nämligen den totala befolkningen med 634 000 personer och befolkningen mellan 15-74 med 470 000 personer (arbetskraften definieras som arbetsföra personer mellan 15-74). Det gör att allt annat än en kraftig ökning av det totala antalet arbetande skulle ha lett till en kraftigt ökad andel arbetslösa och en kraftigt minskad andel sysselsatta, och därför varit ett grovt misslyckande från Alliansregeringens sida.

Således duger det inte att titta på antalet personer som kommit i arbete. Vad man istället bör titta på är just andelen sysselsatta respektive arbetslösa. Så här utvecklades sysselsättningen och arbetslösheten 2006-2014 (graferna är hämtade från Ekonomifakta):

Sysselsättningsgrad

 

 

 

 

SoArbetslöshetm synes ger dessa grafer en helt annan bild. Det låter inte direkt lika imponerande att säga ”Alliansens reformer i regeringsställning gjorde att arbetslösheten steg med 1,1 procentenheter, och att sysselsättningen steg med 0,3 procentenheter**” som att säga att ”Alliansens reformer i regeringsställning möjliggjorde över 300.000 fler i arbete”. Att det låter bättre är naturligtvis anledningen till att Alliansen talar just om antalet nya jobb, snarare än om hur sysselsättningen och arbetslösheten utvecklats.

De tre artiklarna som jag refererar till ovan innehåller även många andra missvisande påståenden (de fick alla betyget 4/10). Detta är således bara ett ovanligt tydligt symtom på något större, nämligen att man systematiskt vilseleder läsarna för att få sin egen politik att framstå som bättre än den egentligen är. Vad gäller marknadsföring av varor och tjänster, så brukar man se synnerligen allvarligt på sådana vilseledande och missvisande påståenden. Varför tar vi dem inte på samma allvar när de görs i politiken, som ju har så oerhört stor inverkan på våra liv? Det borde vi verkligen göra.

 

* Förutom att siffran i sig är missvisande, ska man också notera att det naturligtvis är andra saker än enbart Alliansens reformer som påverkat antalet nya jobb – såsom världskonjunkturen – vilket gör att man inte kan sluta sig från det faktum att antalet jobb ökade under Alliansregeringen till att de ökade på grund av Alliansregeringens reformer.

** Säsongsrensat och utjämnat från sep 2006 till sep 2014.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s