Kan automatgenererade trollpoängsystem få stopp på näthatet?

Idag har det publicerats inte mindre än tre opinionsartiklar om näthatsproblemet, skrivna av Jonas Gardell (Expressen), Mårten Schulz (Aftonbladet) och Amanda Björkman (DN). Förra veckan skrev även Henrik Arnstad om sina personliga erfarenheter av hot via nätet i Aftonbladet. Det är utmärkt att detta problem tas upp, för det är naturligtvis, som Schulz påpekar, lika oacceptabelt när människor kränks eller hotas på Internet som det är när de gör det utanför Internet.

Frågan är vad man ska göra åt det. Björkman har rätt i att Henrik Schyfferts lösning – att hata tillbaka – knappast lär hjälpa. En sak som däremot kan hjälpa är kraftfulla insatser från polisen, och Arnstads och Gardells beskrivningar av hur de förhållit sig passiva t o m vid anmälningar om dödshot är upprörande. Såsom både Schulz och Gardell skriver måste emellertid även Facebook, Twitter, Youtube och andra sociala media ta ansvar. De har naturligtvis alla möjligheter att hålla efter de hot och det hatande som försiggår på deras plattformar, men hittills har de dessvärre inte visat sig särskilt benägna att göra det.

Det är inte enkelt att se hur detta problem skulle kunna få en snar lösning, givet Internetjättarnas obstruerande attityd, men jag diskuterar ett alternativ på forumet LessWrong. Jag argumenterar där för att man skulle kunna skapa en ”troll score” – ett trollpoängsystem – på olika sociala media, där en algoritm ger dig högre trollpoäng ju fler elaka och hatiska saker du skriver. Alla användare skulle sedan erbjudas möjligheten att automatblocka andra användare med höga trollpoäng. Det skulle dels naturligtvis ge direkt skydd mot t ex tweets från aggressiva och hatiska personer, men dels också ge incitament till dessa personer att skärpa sitt beteende. Om de inte skulle göra det, skulle de få fler trollpoäng, vilket skulle minska antalet personer de kunde kommunicera med. På sikt borde detta kunna leda till väsentligt bättre beteende på sociala media.

Det finns naturligtvis en hel del potentiella problem med detta förslag, varav jag diskuterar vissa i LessWrong-inlägget. Jag är inte säker på att det är en möjlig väg framåt, men den här sortens karmasystem (i vid mening), som används av bl a Reddit samt just LessWrong, har en del som talar för sig (för en längre diskussion om det, se dessa två inlägg på LessWrong), och det kan därför vara värt att fundera på om de kan bidra till att lösa näthatsproblemet.

 

Annonser

One thought on “Kan automatgenererade trollpoängsystem få stopp på näthatet?

  1. På kort sikt skulle förmodligen fler göra som IS. i princip scripta genererandet av nya konton där analet spam skulle öka snabbare än förmågan att blockera dessa.

    Dessutom skulle det öka incitamentet att komma över konton som hör till ”trovärdiga” personer med helt oöverblickbara konsekvenser för enskilda indivder.

    Rätten att yttra sig kommer att finnas, men det finns ingen skyldighet att lyssna. Så länge som människor lyssnar på skitsnack och trams så kommer allt fler att känna sig kränkta för allt mindre.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s