Varför trivialitetsinvändningen mot evidensbaserad policy är missriktad

Jag har skrivit ett inlägg på Effective Altruism forum där jag argumenterar för att det faktum att Effektiv altruism-rörelsens budskap kan ses som filosofiskt ”trivialt” inte är ett bra argument mot rörelsen.

Eftersom EA-rörelsen syftar till att vara evidensbaserad, gäller detsamma (a fortiori, som det heter) även evidensbaserad policy. Det må vara trivialt sant att politiken borde vara evidensbaserad, men det gör det inte oviktigt att kämpa för att politiken ska vara evidensbaserad. Eftersom den uppenbart inte är det, är det tvärtom mycket viktigt att kämpa för att den ska bli det.

Man kan jämföra med miljörörelsen, vars budskap åtminstone till vissa delar kan uppfattas som trivialt: naturligtvis vill vi ha en bra miljö. Det är emellertid helt uppenbart inte ett argument mot att bilda miljöorganisationer vars syfte är att förbättra miljön. Även om folk i princip håller med om att en ren miljö är viktigt, är det lätt att frågan försummas om det inte finns speciella organisationer som konstant ser till att föra upp frågan på agendan. Detsamma gäller evidensbaserad policy. Även om det må vara trivialt att politiken ska vara evidensbaserad, så behövs det, tror jag, en organisation som analogt med de olika miljöorganisationerna ser till att konstant föra upp frågan på agendan. Nätverket för evidensbaserad policy ämnar vara den organisationen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s