Är du intresserad av bättre faktakoll i media och ett bättre debattklimat? Regga dig då på Genius.com!

Som jag skrev tidigare idag testar Genius.com just nu ett extremt användbart verktyg för att göra fotnoter på vilken hemsida som helst. Detta kommer säkert användas på många sätt, men själv är jag främst intresserad av möjligheterna att använda detta verktyg för att kommentera artiklar i media. I synnerhet är jag intresserad av möjligheterna att påpeka faktafel och argumentationsfel – temat för den här bloggen.

Om dessa fotnoter blir så pass bra att människor verkligen läser dem och litar på dem, så kommer media att bli tvungna att ta dem på allvar. Detta kan i sin tur leda till att journalister kontrollerar fakta bättre, och till att debattörer och ledarskribenter ser till att höja nivån på sin argumentation. Kort sagt, skulle det kunna leda till till en drastiskt bättre mediarapportering och offentlig debatt.

För att det ska bli verklighet måste fotnoterna eller kommentarerna emellertid vara välskrivna. Det finns en stor risk att Genius.com översvämmas av troll och politiska extremister (något Wikipedia haft stora problem med, även om man lyckats lösa problemen ganska väl). Därför är det viktigt att nyktra och sakliga människor engagerar sig i detta på ett tidigt stadium. Jag vill därför uppmana de som tycker att det är viktigt med bättre mediarapportering och debattklimat att bli beta-testare på Genius.com. Det ska vara mycket enkelt. Så här gör du:

  1. Registrera dig på Genius.com.
  2. Tweeta till Genius.com att du vill bli beta-testare. Ge dem ditt Genius.com-nick. Detta fungerade för mig och borde fungera för andra. Jag försökte även få kontakt med dem via deras hemsida utan framgång. Meddela gärna om hur ni lyckas med detta.
  3. Skriv genius.com innan adressen på den artikel du vill kommentera. Se här för ett exempel.
  4. Stäng av Adblock, om du använder det. Annars fungerar det inte.
  5. Börja skriva fotnoter! Här är lite anvisningar för hur man lägger till bilder och länkar mm.

Tycker du att detta låter som en bra idé så dela gärna detta inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s